Από το 1997 που ιδρύθηκε, η Έδρα UNESCO του Α.Π.Θ. προσκλήθηκε να μετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων, διεθνών και πανελλήνιων, σε διεθνείς διασκέψεις, κ.ά. Στις Συναντήσεις αυτές, η διευθύντρια και άλλα μέλη της Έδρας παρουσίασαν θέματα σχετικά με την εκπαίδευση για την Ειρήνη και τα δικαιώματα του ανθρώπου με στόχο την ευρεία διάδοση των αξιών του πολιτισμού Ειρήνης.

Αναφέρονται επιλεκτικά με τη χρονική τους σειρά μερικές από τις συμμετοχές της Έδρας UNESCO:

 

1997

 

1. "Education for Ethnic Minorities: unity and diversity", Διεθνές Συνέδριο, Μάιος 1997 (Ρέθυμνο).

Ανακοίνωση της διευθύντριας της Έδρας UNESCO καθηγήτριας Δήμητρας Παπαδοπούλου με θέμα "UNESCO και Πανεπιστήμια: προγράμματα εκπαίδευσης για έναν Πολιτισμό Ειρήνης".

2. "Education for Peace", Ιούνιος 1997, Διεθνές Συνέδριο, οργανώθηκε από την Association of Women for the Mediterranean Region (Μάλτα).

Ομιλία (προσκεκλημένη) της διευθύντριας της "Έδρας" καθηγ. Δήμητρας Παπαδοπούλου με θέμα "Contemporary world problems and the scientist's responsibility: an interdisciplinary, interfaculty programme in the Aristotle University of Thessaloniki"

3. "International Eurasian Congress on Environment and Peace", Αύγουστος 1997, οργανώθηκε από την International Association of Educators for World Peace (Κερασούντα, Τουρκία).

Ομιλία της διευθύντριας της "Έδρας" καθηγ. Δ. Παπαδοπούλου με θέμα "UNESCO and the University: programmes of education for a Culture of Peace".

4. "UNESCO Regional Conference on Human Rights Education in Europe", Σεπτέμβριος 1997, εκπροσώπηση της Ελλάδας, εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, από τη διευθύντρια της "Έδρας" καθηγ. Δ. Παπαδοπούλου (Turku/Abo, Φινλανδία).

Αναλυτικά η εισήγηση: "Human rights education in Greece: a brief overview"

 

1998

 

1. 1η Διεθνής Διάσκεψη των Εδρών UNESCO που έχουν αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την Ειρήνη, 22-26 Απριλίου 1998 (Stadtschlaining, Αυστρία).

Η διευθύντρια της Έδρας UNESCO καθηγ. Δ. Παπαδοπούλου παρουσίασε τις δραστηριότητες της Έδρας UNESCO του Α.Π.Θ.

Αναλυτικά η ομιλία

2. "Living values: an educational initiative", Ιούλιος 1998, οργανώθηκε από το Brahma Kumaris World Spiritual University (Οξφόρδη, Αγγλία).

Ομιλία της διευθύντριας της "Έδρας" καθηγ. Δ. Παπαδοπούλου με θέμα (keynote speaker) "Education for human rights and peace. Towards a culture of Peace".

 

1999

 

1. "The Hague Appeal for Peace", 11-15 Μαΐου 1999, (Χάγη, Ολλανδία).

Παρουσίαση δραστηριοτήτων της Έδρας του Α.Π.Θ. από τη διευθύντρια Δ. Παπαδοπούλου.

2. Η διευθύντρια της "Έδρας" μετέσχε ως Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του βραβείου της UNESCO "UNESCO Peace Education Prize "στην Τελετή απονομής του βραβείου, 13 Δεκεμβρίου 1999, (UNESCO, Παρίσι).

Έκανε την εναρκτήρια ομιλία της Τελετής.

 

2000

(όλες οι δραστηριότητες του έτους ήταν αφιερωμένες στο 2000 - Διεθνές Έτος για τον Πολιτισμό Ειρήνης)

1. 2η Διεθνής Διάσκεψη των Εδρών UNESCO που έχουν αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την Ειρήνη, 10-13 Μαΐου 2000 (Stadtschlaining, Αυστρία).

Η διευθύντρια της "Έδρας" παρουσίασε τις δραστηριότητες της Έδρας UNESCO του Α.Π.Θ.

2. "Η διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από φιλοσοφική προοπτική", 23-24 Ιουνίου 2000, (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Ομιλία (προσκεκλημένη) της διευθύντριας της Έδρας με θέμα "Η δεκαετία του Ο.Η.Ε. για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου - Η συμβολή της UNESCO".

3. Η διευθύντρια της Έδρας ήταν προσκεκλημένη στο "Forum des Droits de l’ Homme de l’ Union Europeenne", 13 Δεκεμβρίου 2000, (Παρίσι).

 

2001

 

1. 11η Ετήσια Συνεδρίαση των διευθυντών ακαδημαϊκών κέντρων και Ινστιτούτων Έρευνας και Εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα, 20-25 Ιανουαρίου 2001, (UNESCO, Παρίσι).

Συμμετοχή της διευθύντριας της Έδρας Δ.Παπαδοπούλου.

2. "Combating racism, racial discrimination, xenophobia and tolerance", 25-29 Μαρτίου 2001, οργανώθηκε από το Ρουμανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Βουκουρέστι).

Ομιλία (προσκεκλημένη) με θέμα "UNESCO and Human Rights. Towards the prevention of discrimination and racism". Η διευθύντρια της Έδρας ήταν μέλος της 5μελούς διεθνούς Επιτροπής για τη σύνταξη της Διακήρυξης του Βουκουρεστίου.

1. 12 Νοεμβρίου 2001, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Ξάνθη).

Διάλεξη της διευθύντριας της Έδρας με θέμα "Η συμβολή της UNESCO στην οικοδόμηση του Πολιτισμού Ειρήνης".

 

2002

 

1. "Human Rights Education after September 11", 23-28 Ιανουαρίου 2002, οργανώθηκε από την Έδρα UNESCO της Γερμανίας (Lutherstadt Wittenberg, Γερμανία).

Παρουσίαση από τη διευθύντρια της Έδρας της προοπτικής της Έδρας UNESCO επί του θέματος.

2. 3η Διεθνής Διάσκεψη των Εδρών UNESCO που έχουν αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την Ειρήνη, 24-27 Απριλίου 2002 (Stadtschlaining, Αυστρία).

Η διευθύντρια της Έδρας παρουσίασε τις δραστηριότητες της Έδρας UNESCO του Α.Π.Θ. και ήταν κύρια ομιλήτρια (keynote speaker) για τη συμβολή των Εδρών UNESCO στις "Δεκαετίες" των Ηνωμένων Εθνών.

Αναλυτικά η ομιλία

3. "Η Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης", 17-18 Μαΐου 2002, οργανώθηκε από το Intercollege - Σχολή Παιδαγωγικών Σπουδών και Γλωσσών (Λευκωσία, Κύπρος).

Ομιλία (προσκεκλημένη) της διευθύντριας της Έδρας UNESCO, Δ. Παπαδοπούλου με θέμα "2001-2010-Διεθνής Δεκαετία για ένα Πολιτισμό Ειρήνης και μη βίας για τα παιδιά του κόσμου· η συμβολή των Εδρών UNESCO".

4. 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας "Ελεύθερος χρόνος και παιδί", 23 Μαΐου 2002 (Θεσσαλονίκη).

Το μέλος της Έδρας, Καθηγητής Παιδιατρικής (Πανεπ. Θεσσαλίας) κ. Ν. Σκεντέρης, εκπροσώπησε την Έδρα UNESCO του Α.Π.Θ. Θέμα της εισήγησής του: "Πρόληψη της βίας και ελεύθερος χρόνος. Η παρουσία του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης για την Ειρήνη και της Έδρας UNESCO στο Α.Π.Θ.". Επίσης, μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας Νέων έκαναν εισηγήσεις, ως εξής: η κ. Ρ. Πασχαλίδου, χημικός, μίλησε για τη Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού, η κ. Χ. Σάββα, χημικός, για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης για την Ειρήνη και η κ. Ε. Μαγγανάρη, γιατρός, μίλησε για τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις της Έδρας UNESCO του Α.Π.Θ. στα σχολεία.

5. 27 Μαΐου 2002, Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (Βόλος).

Διάλεξη της διευθύντριας της "Έδρας" με θέμα "Η συμβολή της UNESCO στην οικοδόμηση του Πολιτισμού Ειρήνης".

6. 2ο διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη, 19-21 Σεπτεμβρίου 2002, οργανώθηκε από το Πανμεσογειακό Δίκτυο Γυναικών Δημιουργών (F.A.M.) (Ρόδος).

Η ομιλία (προσκεκλημένη) της διευθύντριας της Έδρας αναφερόταν στη συμβολή των Εδρών UNESCO στη διεθνή Δεκαετία 2001-2010 για τον Πολιτισμό Ειρήνης.

 

2003

 

1. "Creating a teacher training course - Human Rights and Peace Education in Europe", 23-26 Ιανουαρίου 2003, οργανώθηκε από την Αυστριακή Επιτροπή της UNESCO (Stadtschlaining, Αυστρία).

Συμμετοχή της διευθύντριας της Έδρας στις εργασίες της Συνάντησης.

2. 6 Φεβρουαρίου 2003, Ροταριανός Όμιλος Ανατολ. Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη).

Ομιλία της διευθύντριας της "Έδρας" με θέμα "Η συμβολή της UNESCO στην οικοδόμηση του πολιτισμού Ειρήνης".

3. Τελετή αναγόρευσης διδακτόρων του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., 12 Μαρτίου 2003 (Θεσσαλονίκη).

Ομιλία (προσκεκλημένη) της διευθύντριας της "Έδρας" με θέμα "UNESCO - Η Εκπαίδευση στην υπηρεσία του πολιτισμού Ειρήνης".

4. Διεθνές Συνέδριο για τα Θ’ Παύλεια, 26 Ιουνίου 2003, οργανώθηκε από την Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας (Βέροια).

Ομιλία (προσκεκλημένη) της διευθύντριας της "Έδρας" με θέμα "Τα δικαιώματα της γυναίκας. Διεθνή κείμενα και οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου".

Αναλυτικά η ομιλία 

5. 2η Συνεδρίαση του European Cultural Parliament, 26-28 Νοεμβρίου 2003, (Graz, Αυστρία).

Εισήγηση της διευθύντριας της Έδρας UNESCO με θέμα "Culture as an Instrument for Conflict Prevention".

Στην ίδια συνεδρίαση η Έδρα UNESCO συνέβαλε επίσης με ρεσιτάλ σαξοφώνου από το στέλεχος της "Έδρας" κ. Θεόφιλο Σωτηριάδη (Καθηγητή Σαξοφώνου).