• Η Έδρα UNESCO οργανώνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:

α) Ένα Διατμηματικό Μάθημα με τίτλο “Σύγχρονα Παγκόσμια Προβλήματα και η Ευθύνη του Επιστήμονα: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις” (προπτυχιακό επίπεδο).

Το μάθημα είναι μέρος του ακαδημαϊκού εκπαιδευτικού Προγράμματος της Έδρας UNESCO ΑΠΘ για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, πραγματοποιείται στο εαρινό εξάμηνο κάθε ακαδημαϊκού έτους και προσφέρεται ως μάθημα Ελεύθερης Επιλογής στις φοιτήτριες και στους φοιτητές όλων των Τμημάτων του ΑΠΘ. Το παραπάνω μάθημα είναι διατμηματικό διεπιστημονικό πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη. Στις διαλέξεις οι φοιτήτριες και οι φοιτητές διδάσκονται θέματα σχετικά με: τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις παραβιάσεις τους και τα Διεθνή Όργανα για την προστασία τους, τους Διεθνείς Οργανισμούς, τους Διεθνείς Θεσμούς και το ρόλο τους στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, τις βασικές έννοιες και τα προγράμματα δράσης της UNESCO για έναν Πολιτισμό Ειρήνης, τις μορφές μη βίας και τις έρευνες για την Ειρήνη, την εκπαίδευση και την ετερότητα, τα δικαιώματα και την πολιτική της αναπηρίας, τις έμφυλες διαστάσεις της ισότητας, τη θρησκεία και το φύλο, τις νέες τεχνολογίες και την ιδιωτική ζωή, τα δικαιώματα του παιδιού (παιδική εργασία, σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους), τον διαπολιτισμικό διάλογο, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία (πρόσφυγες, μειονότητες), τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τη βιοτεχνολογία και τη βιοηθική, κ.ά.
Στο Διατμηματικό Μάθημα της Έδρας UNESCO διδάσκουν μέλη ΔΕΠ από διάφορα Τμήματα του AΠΘ.

β) Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει από το έτος 1998, μέσω της Έδρας UNESCO, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “European Master in Human Rights and Democratisation” (ΕΜΑ) με αντικείμενο τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό. Το ΑΠΘ είναι ένα από τα 15 ιδρυτικά Πανεπιστήμια του Προγράμματος και το συντονίζον Πανεπιστήμιο για την Ελλάδα. Το ανωτέρω Πρόγραμμα ΕΜΑ βασίζεται στη συμμετοχή 42 Πανεπιστημίων και Κέντρων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία και διευθύνεται από το Global Campus of Human Rights (GC). Το Global Campus είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως στόχο την επιδίωξη της συνεχούς προώθησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού μέσω της εκπαίδευσης, της εξειδικευμένης κατάρτισης και συνεργασίας για την έρευνα σε διεθνές επίπεδο, διαμέσου ενός δικτύου περιφερειακών συνεργατών. Η κύρια έδρα του Global Campus βρίσκεται στη Βενετία/Ιταλία, ενώ οι έδρες των περιφερειακών συνεργατών βρίσκονται στην Αργεντινή, την Αρμενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τον Λίβανο, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Έδρα UNESCO οργανώνει πρόγραμμα μαθημάτων για τους αλλοδαπούς φοιτητές οι οποίοι εκπονούν στο ΑΠΘ τη μεταπτυχιακή διατριβή τους υπό την εποπτεία μελών ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Πρόγραμμα του ΕΜΑ διδάσκουν από το 1998 μέχρι σήμερα μέλη ΔΕΠ από διάφορα Τμήματα του ΑΠΘ και έχουν διδάξει σε αυτό εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών (UNESCO, UNICEF) κ.ά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο