Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, με πολλή επιτυχία, η Ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση και εκπαίδευση: πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας». Την Ημερίδα διοργάνωσαν η Έδρα UNESCO του ΑΠΘ για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης), το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία/Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. H Ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε επαγγελματίες της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης, καθώς και σε ερευνητές του πεδίου.

Την Ημερίδα χαιρέτισε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Γεώργιος Τζέτζης, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή κ. Φίλιππο Πουγιούτα, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή κ. Χρήστο Μπούρα, την Καθηγήτρια Νομικής Σχολής και Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του ΑΠΘ, κ. Δέσποινα Κλαβανίδου και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Δέσποινα Αναγνωστοπούλου. Την έναρξη της Ημερίδας έκανε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Ευγενία Αρβανίτη.

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Έδρας UNESCO του ΑΠΘ πραγματοποίησαν εισηγήσεις στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίας με θέμα «Μετανάστευση και εκπαίδευση: θεωρητικό πλαίσιο», την οποία συντόνισε η Διευθύντρια της Έδρας, κ. Δέσποινα Κλαβανίδου. Ειδικότερα, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής κ. Αναστασία Κεσίδου, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Πολυπολιτισμικός πλουραλισμός και εκπαίδευση στην τρέχουσα συγκυρία: διεθνής εκπαιδευτική πολιτική» και η Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, κ. Άννα Μαρία Κώνστα, εισηγήθηκε το θέμα «Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δικαίωμα στην εκπαίδευση των προσφύγων».

Ακολούθησαν η δεύτερη συνεδρία, την οποία συντόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου, με θέμα «Μετανάστευση και εκπαίδευση: σχολικές πρακτικές» και στη συνέχεια στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Από την υποδοχή στη συμπερίληψη», που συντόνισε ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Παναγιώτης Αγγελίδης. Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχε ως προσκεκλημένη της Έδρας UNESCO ΑΠΘ η Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, κ. Σοφία Αυγητίδου. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση και σύνοψη των συμπερασμάτων από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αθρόα συμμετοχή, διά ζώσης και εξ αποστάσεως, ενώ τις εργασίες της παρακολούθησαν και πολλές φοιτήτριες και πολλοί φοιτητές του ΑΠΘ.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από την Ημερίδα:

 

Ημερίδα «Μετανάστευση και εκπαίδευση: πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» – Στιγμιότυπα Ημερίδας
Μετάβαση στο περιεχόμενο